1976tik nekazaritzaren eta abeltzaintzaren balioak defendatzen
Vitoria-Gasteiz
www.uaga.eus
Tolosa
Iruñea
Azpeitia
Tutera
Lizarra
Abeltzaintza
Berriak EHNE
AZKENAK ABELTZAINTZA

Okelaren sektorea kinka larrian, kostuen gorakadak eta salneurrien izozteak, jarduerak zuen errentagarritasuna ezabatu du

Otsoak ehiza-espezie izateari utziko dio bihartik aurrera, Babes Bereziko Erregimenean dauden basaespezieen Zerrenda (LESPRE) aldatzen duen Agindua argitaratu ondoren. Hala, Teresa Ribera Trantsizio Ekologikorako eta Erronka demografikorako ministroak mehatxua bete du, eta otsoa babestuko duen baina abeltzainez ahaztuko den arau bat onartu du, abeltzainen sektorearen eta autonomia-erkidego askoren babesik gabe. Horrek esan nahi du hemendik aurrera ehizarako ez den espezietzat hartzen dela, eta Espainiako Estatu osoan ezin dela ehizatu. Ondorioz, kontrolik gabe haziko da, eta horrek eraso kopurua handitzea ekarriko du eta landa eremuan abeltzaintza estentsiboaren biziraupenaren aurkako beste mehatxu bat bilakatuko da.

Varias decenas de ganaderas y ganaderos navarros se han concentrado ante el Departamento de Desarrollo Rural del Gobierno de Nafarroa para reclamar a la administración que intervenga en la desproporción que existe entre el constante aumento de los costes de producción y la congelación de los precios de productos como la leche y la carne.

Todo ello está derivando en una situación asfixiante para las explotaciones familiares, que puede dar lugar a su futura desaparición, lo que repercutiría de manera fulminante en la sostenibilidad del medio rural navarro.!!

Comunicado_concentración_EHNE.pdf

Gipuzkoako EHNEtik dei egin nahi diegu Euskal Herriko artzainei, ardi esnea kalitate goreneko produktua denez, haren prezioa maila berekoa izan behar dela gogoratuz, eta lan egin dezaten ahalik prezio onenak lortzen saiatzeko. Gogorarazi, halaber, azken urteetaik ona esne eskariak izandako igoerak, lan hori egiteko abagune egokia sortzen duela.

Aurki ardi esnea entregatzeko garaia iritsiko da eta gogorarazi nahi dugu kontratuen baldintzak bi hilabete lehenago jakin behar dituztela bi aldeek (bai erosleak, baita saltzaileak ere), kontratua sinatu behar dela eta iraupen jakin bat izan behar duela. Eta erabakiorra dena: Elikagaien Katearen lege berria aintzat hartuta, gogorarazi nahi dugu, esnea ekoiztea balio duena baino prezio baxuagoan ez dagoela saltzerik. Beraz, defenda dezagun ardi esnearen prezioa.

Esne kontratuak urtebeteko iraupena izaten dute normalean, edo kanpainaren iraupena, aurrez programatu behar izaten delako, naturarekin lan egiten dugulako, esnea ez da egun batetik bestera majia eginda sortzen. Gazta egiten duen industriarekin kontratuak sinatzea ezinbesteko baldintza da eta aurrerapauso handia izan da. Baina kontratutako klausulak ongi aztertu eta baloratu behar dira, horietan idatzita egon baitaiteke baserrien etorkizuna. Ardi horiek elikatzeko erabilitako belarra, forrajea, zaintza… artzaiok aurrez ordaindu ditugu, esne litro kopuru bat atera eta horrekin bizirauteko soldata bat ateratzeko asmoz. Defenda dezagun ardi esnearen prezioa eta gure bizimodua!

Artzaiok, eta baserritarrok orokorrean, ez ditugu elikagaiak soilik sortzen: ingurumena zaintzen dugu, CO2 isuriak jasotzeko lanketa egiten dugu larreak zainduz, bertako ardi arraza zaintzen ditugu, gure inguru naturalaren ezagutza sakona gordetzen dugu… Horregatik guztiagatik ez zaigu ezer ere ordaintzen, baina hori ere eman egiten dugu.

Horrez guztiaz gain, herritarrei ere dei egiten diegu bertako gazta edo ardi esnea eros dezaten. Artzaion etorkizuna, eta baserritarrena, inoiz baino gehiago, kontsumitzen dugunaren baitan egongo delako

  • El Ejecutivo incumple su compromiso con las Organizaciones Profesionales Agrarias e incluye al lobo ibérico en el Listado de Especies Silvestres en Régimen de Protección Especial (LESPRE).
  • Los ganaderos acusan al Gobierno de tomar una medida “urbanita e irresponsable”, que causará dolor y pérdidas económicas en el medio rural y piden la dimisión de la ministra Teresa Ribera.
  • Las OPAs exhortan a las Comunidades Autónomas con presencia de lobo a proteger a sus ganaderos y a sus animales. Ya preparan movilizaciones en todas las zonas afectadas.

El pasado 6 de julio, el actual Ministro de Consumo publicaba un artículo en el que lanzaba una recomendación a la sociedad española de moderar su ingesta de carne. El tema de la carne no era nuevo aunque sí la forma de plantearlo: Garzón hablaba en su texto de que “no todos los modelos de producción agropecuaria tienen el mismo impacto; hay sistemas más sostenibles”. De la noche a la mañana se introdujo, en las distendidas conversaciones de sobremesa de todo el país, el debate sobre modelos de producción de alimentos.