1976tik nekazaritzaren eta abeltzaintzaren balioak defendatzen
Vitoria-Gasteiz
www.uaga.eus
Tolosa
Iruñea
Azpeitia
Tutera
Lizarra
Herria
Berriak EHNE
AZKENAK HERRIA

Gaur hasiko da martxan Ekoalderen elikagai ekologikoen online denda berria, azken kontsumitzaileei zuzendua. "Zure erosketa ekologikoa” lemapean, Nafarroan ekoitzitako eta/edo prestatutako kalitatezko elikagai ekologikoak etxe guztietara helarazi nahi dira. www.ekoalde.org webgune eraberrituan 70 ekoizle ekologikoren 300 erreferentzia baino gehiago daude. Zure erosketa ekologikoa, orain klik bakarrean.

Nafarroan ekoitzi eta landutako elikagai ekologikoen online denda bat da Ekoaldek, elikagai ekologikoen ekoizle eta banatzaileen elkarteak, abian jarri duen ekimen berria. Kontsumitzaile eta ekoizle ekologikoen arteko harreman zuzena sustatzeko eta bi aldeei mesede egingo dien bideak ezartzeko, online dendak bide bat gehiago izan nahi du tokiko ekoizpen ekologikoari elikagai osasungarriak eta jasangarriak erosteko.

Gaurtik aurrera, www.ekoalde.org webgunea martxan dago, eta bertan kontsumitzaileek 300 erreferentzia baino gehiago eskura dezakete, Nafarroako 70 ekoizle ekologikoetatik.

Elikagaien aukera zabala bildu da online dendan, modu justu eta jasangarrian landutakoak, lurraldea eta bertan bizi diren pertsonak zainduz.

Ekoaldek, tresna berri honen bidez, sektorearen ahaleginarekin bat egin nahi du, herritarrei Nafarroako produktu ekologikoetan oinarritutako elikadura eskaintzen jarraitzeko, kontsumo arduratsu eta arrazionala sustatuz eta elikagaiak ekoizten dituzten pertsonei beraiei zuzenean eskuratuz. Online dendari, gainera, sustapen-iragarki bat gehitu zaio, herritarrak elikagai ekologikoen inguruan sentsibilizatzeko eta kontzientziatzeko.

Ekoalden erostea aukeratzen duten kontsumitzaileek elikagai osasungarrien aukera zabala izango dute eskuragai: barazki freskoak, esnekiak, haragia, lekaleak, kontserbak, gozoak, hestebeteak, ardoa, eta abar luze bat. Ekoalden erosketa ekologikoa eginez, Nafarroako ekoizle ekologikoei laguntzen zaie, eta kalitate handiko produktuak erosten dira, toxikorik gabeak eta osasunarentzat onuragarriak direnak.

Gainera, produktu ekologikoak aukeratzean, elikagaien ekoizpen orekatuagoa, jasangarriagoa eta sozialki bidezkoagoa lortzen laguntzen da.

Dendaren funtzionamendua

Eskaera guztiak www.ekoalde.org webgunearen bidez egingo dira. Eskaerak astean behin izango dira, eta ostegunera arte 23:59an izan daitezke. Erosketa etxean jasoko da, hurrengo asteko asteartetik asteazkenera bitartean. Oraingoz, Iruñerrian soilik erosi ahal izango da produktu freskoa, eta 50 euro edo gehiagoko eskaeretarako garraioa doakoa izango da. Ez dago gutxieneko eskaerarik.

Ekoalde saskiak

Ekoizle eta elaboratzaile ekologikoen elkarteak Ekoalde saskien aldeko apustua egin zuen apirilean, krisiak eraginda ohiko salmenta-kanal asko itxita ikusi zituen ekoizpen ekologikoari irtenbidea emateko. Ekoalde saskien bidez, babes sozial handia lortu zen, eta Nafarroako etxe askotara iritsi zen tokiko ekoizpen ekologikoa. Orain, eta egoera honen aurrean, salmenta bide hori bultzatu eta hobetzeko jakitun, Ekoaldek tresna digital berri hau aurkeztu nahi du, zerbitzurik onena emateko helburuarekin, ahalik eta modu justu eta jasangarrienean. Gaurtik aurrera, www.ekoalde.org webgunetik eskura daiteke ziurtatutako elikagai ekologikoen asteroko erosketa.

Hiru salmenta-ildo

Ekoalde orain arte kolektibitateentzako elikagai ekologikoen banaketan eta Horeca kanalean zentratu izan da. Kontsumitzaileentzako online denda berriarekin, partikularrentzako beste salmenta-kanal bat ireki du orain. Duela urtebetetik, Ekoaldek elikagai ekologikoak hornitzen dizkie txikizkariei, hala nola dendak, kontsumo-taldeak eta Horeca kanala. Gainera, Ekoaldek Janos proiektuan parte hartzen du. CPAEN/NNPEK sustatuta, Janos proiektuaren bidez, Nafarroako hiru ikastolek tokiko lehen mailako ekoizpenak hornitutako menu osasungarri, jasangarri eta ekologiko berriak sartu dituzte eskola-jantokietan. Online saltzeko azken bide horrekin, Nafarroako elikagai ekologikoekin azken kontsumitzaileengana iritsi nahi du Ekoaldek.

Informazio gehiago behar izanez gero, jar zaitez harremanetan Ekoalderekin, Helbide elektroniko hau spam roboten kontra babestuta dago. JavaScript aktibatuta eduki behar duzu hau ikusteko. helbidean eta 722475794 telefonoan.

Nafarroa Saltsa Berdean-en bigarren edizioa da. Horren bidez, tokiko merkataritza txikia eta ekologikoa sustatu nahi da, eta CPAEN/NNPEKen Jatetxe Jasangarrien Sareko taberna eta jatetxeei lagundu.

CPAEN/NNPEKek Nafarroa Saltsa Berdean errezeta-lehiaketa jarri du martxan bigarren urtez jarraian. Ekimen honen bidez, parte hartzen duten pertsonek 150, 100 eta 50 euroko sariak irabaz ditzakete elikagai ekologikoekin lan egiten duen tokiko denda txikian kontsumitzeko.
Lehiaketa honen bidez, tokiko elikagaien eta elikagai ekologikoen aldeko apustua egiten duten salmenta-puntuek egiten duten lana ikusarazi nahi da; izan ere, sektore hori funtsezkoa da CPAEN/NNPEKentzat, kontsumitzaileei ekoizle ekologikoen lana helarazten baitie.
Gure hiri askotako auzoetan eta Nafarroako beste herri txiki batzuetan jarduten duten saltokiak dira. Gertuko publikoarekin harremanetan daude, eta gero eta gehiagok eskatzen dituzte elikagai osasuntsuak, sasoikoak, ekologikoak, hemen landutakoak eta ekoitzitakoak.
Berrogeita hamar bat denda, ekodenda, belar-denda, harategi, ardotegi, fruta-denda eta kontsumitzaile elkarteez ari gara, besteak beste. Saltoki horiek, gainera, produktore askorentzat beren ekoizpena aurrera ateratzeko aukera bakanetako bat dira.

Nola parte hartu

Nafarroa Saltsa Berdean parte hartu nahi dutenek oso erraza dute. Jakiak CPAEN/NNPEK sareko denda ekologiko batean erosi beharko dituzte, errezeta bat prestatu, argazki bat egin eta errezetarekin batera Helbide elektroniko hau spam roboten kontra babestuta dago. JavaScript aktibatuta eduki behar duzu hau ikusteko. e-postara bidali, osagaiak erosi dituen denda adieraziz.
Errezeta eta argazkia Facebooken, Twitterren eta Instagramen ere parteka ditzakete. Lehiaketan parte hartzeko, erosketa egin duten establezimendua izendatu beharko dute, @navarraecologica etiketatu eta #NavarraEnSalsaVerde hastag-a erabili. Errezetak jasotzeko epea azaroaren 16tik abenduaren 15era bitartekoa da.

Sari bat bezeroentzat, dendarentzat eta jatetxeentzat

Lehiaketa honen berezitasuna da irabazleak hirukoiztuta daudela. Alde batetik, errezeta-lehiaketa irabazten duen pertsonak 150 €-ko txartela jasoko du lehen saria irabazten badu, 100 € bigarrenak eta 50 € hirugarrenak, bere denda ekologikoan gastatzeko. Bestetik, osagaiak erosi diren dendek bermatuta izango dute zenbateko horretako erosketa, beren establezimenduetan, baina, gainera, arduradunek txartel bat jasoko dute, hautatzen duten Nafarroako Jatetxe Iraunkorren Sareko jatetxean gastatzeko sariari dagokiona, hain zuzen. Eta aukera asko dituzte: Michelin izarra duten jatetxeak, erretegiak, pizzeriak, eguneko menuetako jatetxeak edo makrobiotikoak. Hogeita hamar establezimendu baino gehiago Nafarroa osoan.
Horrela, CPAEN/NNPEKek elikadura ekologikoan aritzen diren saltokiak eta elikagai horien aldeko apustua egiten duten jatetxeak ezagutarazten lagundu nahi du. Gainera, produktu horiek merkaturatzeko eta kontsumitzeko bide laburrak, garapen iraunkorra eta landa-mundua mantentzea sustatzen dute.
Lehiaketari, dendei eta jatetxeei buruzko informazio guztia www.navarraecologica.org webgunean.

García Azcarate. Teinteresa webgunearen irudia

“Pase lo que lo que pase con la discusión presupuestaria, no habrá dinero para y para todos”

 

Muchos conocerán a Tomás García Azcarate por la información que ofrece en las redes sociales sobre políticas agrarias estatales, europeas e internacionales. Es Vicedirector del Instituto de Economía, Geografía y Demografía del CSIC, miembro de la academia Francesa de Agricultura y de la Accademia dei Georgofili. Ha respondido a las preguntas de Ardatza, sobre la situación que podrá darse en la “nueva realidad” post-covid.

 

¿Por qué se especializó en economía agraria? ¿Qué le llevó a ello?

Al acabar la secundaria, me atraía la economía pero también lo concreto, y qué hay más concreto en la vida que la agricultura y la ganadería.

Mucha gente le sigue en las redes sociales. Es muy activo y comparte multitud de artículos y opiniones que muchas veces han creado controversia ¿Cómo lo lleva?

Empecé cuando estaba en la Comisión Europea. Por un lado, disponía de mucha información. Por otro, notaba que mis interlocutores, tanto en los movimientos sociales como en la Universidad, carecían de ella. Podíamos discrepar sobre las soluciones, pero no deberíamos discrepar sobre los hechos. Luego, cada interlocutor social aporta sus soluciones, pero sin un mínimo consenso sobre diagnóstico, no hay forma de encontrar puntos de encuentro. En cuanto al mundo de la academia, le falta a veces conocimiento de la realidad y de los equilibrios políticos.

Con más, y variada información, ambas cosas mejoran. Esto de “variada” me ha traído problemas. Alguna gente no entiende que difundo informaciones que me parecen útiles y opiniones que me hacen reflexionar esté más o menos de acuerdo con ellas.

Legazpin, Ondarreko ga ztandegia izan da garailea Ordiziako lehiaketan Patxi Lopez de Uraldek eskuratu du lehen postua

Koronabirusaren pandemiak markatuta egin dira iraileko gazta lehiaketa esanguratsuenak Gipuzkoan. Legazpin, irailaren 6an egin zuten 36. Artzain Gazta Lehiaketa eta Segurako Ondarre gaztandegiak eskuratu zuen lehen postua, haren atzetik bigarrenean, Mausitxa gelditu zen eta hirugarrenean, berriz, Gaztañaditxulo.

Gipuzkoako Artzain Gazta txapelketan lehen hamar postuak lortzen dituztenek, Euskal Herriko Txapelketarako txartela eskuratu ohi dute. Aurten, ordea, Euskal Herriko lehia egingo den zalantza dago, izan ere, Nafarroakoa txapelketa bertan behera gelditu izanak eragin baitezake, besteak beste.

Ordizian, saria Arabara

Ordiziako Gazta Txapelketaren 47. aldian, Patxi Lopez de Uralde arabarrak eskuratu zuen lehen postua irailaren 11n egindako lehian. Bigarren Unai Lekuona gelditu zen, hau ere arabarra, eta hirugarren postuan, berriz, Elgoibarko Mausitxa. Berrogeita hiru gaztagile aurkeztu ziren Ordizako lehiaketara: 18 Gipuzkoatik, 11 Nafarroatik, 10 Arabatik eta 4 Bizkaitik.

Autoentzako ezarritako egutegia, ez zaie traktoreei aplikatuko

Traktoreek pasa beharreko IAT-a (ITVa) azaroaren 10era arteko luzapena iznago dute, hau da, alarma egoeran IAT-a iraungi zaien traktoreek azaroaren 10era arteko tartea izango dutela hura berritzeko.

Dena den, Beterriko, Tolosaldeko eta Goierriko traktoreek IAT pasatzeko arazoak dituzte alarma egoera ezarri aurretik, Rheiland Tüv enpresak IAT mugikorrik ez duelako. Gipuzkoako EHNEtik Eusko Jaurlaritzako Industria departamentuarekin harremenetan jarri ginen arazo honi irtenbidea topatzeko asmoz.

Alarma egoera ezarri aurretik hasiak ginen herri batzuetan azterketak egiteko datak jartzen, ondoren, ordea, dena gelditu dute.

Baserritarrontzako garai hauetan traktoreen beharra ezinbestekoa dela kontuan hartuta eta aurretik zetorren arazoa dela jakinda, data eta lekua ezartzen hastea exijitu diogu Industria departamentuari.