1976tik nekazaritzaren eta abeltzaintzaren balioak defendatzen
Vitoria-Gasteiz
www.uaga.eus
Tolosa
Iruñea
Azpeitia
Tutera
Elizondo
Lizarra
Ingurumena
Berriak EHNE
AZKENAK INGURUMENA
Laborategiko haragia

Laborategiko haragiak ingurumen aztarna handiagoa du

  • La carne de laboratorio podría ser 25 veces peor para el clima que la carne convencional

Kaliforniako Davis Unibertsitateko ikertzaileek uste dute litekeena dela okelaren ekoizpen tradizionalak laborategikoa ekoizteak baino ingurumen aztarna gutxiago izatea. Laborategian landutako haragiaren bizi zikloaren ebaluazioak egin zituzten, eta haragi konbentzionalaren potentzialarekin alderatu zituzten.

Emaitzek erakutsi dute laborategiko haragiaren ingurumen-inpaktua ohiko behi haragia baino 4-25 aldiz handiagoa izan daitekeela. Ikerketa animalien zelulak hazteko erabilitako energian zentratu zen. Ikertzaileek adierazi dutenez, orain arte, laborategiko haragiaren ingurumen aztarnaren ebaluazioak eskala txikiko ekoizpen bat kontuan hartuta egin dira, eta ez ditu zehaztasunez islatzen produktu horiek eskala handian ekoizteko erabiliko diren praktikak. Ikerketak dioenez, industria horrek etorkizunean izango duen eragina ebaluatzea zaila bada ere, aldaketa ekonomikoen eskala handia egon daiteke haragi mota horren ekoizpen industriala planteatzen denean. Laborategiko haragiaren defendatzaileek ingurumen arazoei soluzio ematen diela uste dute, haragiaren ekoizpen tradizionalak ingurumenean eragin kaltegarriagoak dituela gaineratuz. Goi-ingeniaritzako sistema hori aztertu ondoren, laborategiko haragiaren ekoizpenak baliabide asko eskatzen dituela dirudi handizkako ekoizpenaren ikuspegitik aztertzen denean.